Lato po włosku – przepisy na Caprese, Panzanellę i Granitę
Lato po włosku: sałatka Caprese, Panzanella i granita
Lato to czas kiedy nasze talerze stają się jeszcze bardziej kolorowe, soczyste i pachnące. Chcemy się nacieszyć sezonowością owoców i warzyw. Stawiamy na proste połączenia, świeżość i lekkość. Jest to coś co łączy Włochów i Polaków. Stragany mienią się kolorami i nawet w małych miejscowościach można upolować piękne, mięsiste, pyszne pomidory, czy obłędnie słodkie i niegrzecznie czerwone truskawki.
Szukasz pomysłu na letni posiłek?
- Planujesz piknik w stylu włoskim i szukasz sprawdzonych przepisów?
- Szukasz letnich inspiracji na weekend na działce?
- Żadne z powyższych? Po prostu potrzebujesz szybkiego, świeżego dania na letnie dni?
Caprese – klasyka z Capri
Taram taram! Łap przepis na najbardziej kultową włoską sałatkę: CAPRESE. Może trafi tutaj ktoś kto jeszcze jej nie zna. Caprese pochodzi z wyspy Capri, w zatoce Neapolitańskiej. W tym przypadku podobnie jak w wielu innych, nie do końca jasne jest jak została wymyślona. Jedna z legend głosi, że stworzył ją pracownik stoczni, który był wielkim patriotą i około 1920 roku w hołdzie dla ojczyzny połączył składniki w trzech kolorach włoskiej flagi: zielona bazylia, biała mozzarella i czerwone pomidoooory 😉
Składniki:
- Pomidory (najlepiej bawole serca prosto z pobliskiego straganu)
- Świeża bazylia (najlepiej ta z ogródka lub balkonu)
- Ulubiona mozzarella (najlepiej fior di latte, w temperaturze pokojowej)
- Oliwa z oliwek Basso
- Sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Pomidory i mozzarellę kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu na zmianę – mozzarella, pomidor, mozzarella, pomidor. Niech troszkę na siebie nachodzą i pięknie się przytulą. Więcej miłości to więcej smaku 😄 Wypełnij w taki sposób cały talerz, dopraw solą i pieprzem. Mocno polej oliwą – nie oszczędzaj. Na koniec listki bazylii i gotowe!
Powiemy Ci w tajemnicy, że jak pokroisz pomidora i mozzarellę inaczej niż w plasterki to policja włoska nie zamknie Cię w więzieniu. Jak poniesie Cię fantazja i zechcesz dodać do tych głównych składników kapary, oliwki czy anchois – bardzo proszę! Baw się dobrze!
Panzanella – włoska sałatka z czerstwego chleba
Kolejna propozycja, choć nieco mniej znana i może mniej elegancka, ale naprawdę PYCHA – to PANZANELLA. Ajjj, jakie piękne są te włoskie nazwy!
(Tą sałatkę najlepiej przygotować dzień wcześniej.)
Panmolle czyli mokry chleb z dodatkiem warzyw to pomysł, który narodził się na Półwyspie Apenińskim, ale śmiesznie, bo jeszcze przed pomidorami. Choćby marynarze moczyli chleb w wodzie morskiej. Dania pozornie biedne potrafią mieć naprawdę bogatą historię. Włochy są takimi nasiąknięte!
Składniki:
- 500 g czerstwego dobrej jakości chleba (najlepiej na zakwasie)
- 500 g bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 6 łyżek oliwy z oliwek Basso
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- Bazylia, sól
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w większą kostkę lub ćwiartki, dopraw do smaku solą, octem winnym i oliwą (jeśli przygotowujesz dzień wcześniej to nie doprawiaj zbyt mocno) i po chwili odlej nadmiar płynu. Pieczywo pokrój w kostkę lub połam artystycznie w nieduże kawałki i wymieszaj w misce razem z pomidorami. Wstaw do lodówki – chleb powinien zmięknąć.
Kiedy będzie gotowy, dodaj cienko pokrojoną cebulę i posiekaną bazylię. Wymieszaj wszystko i gotowe!
Granita – włoskie orzeźwienie na lato
Granita cytrynowa
- 500 ml wody
- 150 g cukru
- Sok z 3–4 cytryn
- Starta skórka z jednej cytryny
Zagotuj wodę z cukrem, ostudź. Dodaj sok i skórkę z cytryny. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co 30–60 minut mieszaj widelcem, żeby rozbić lód na kryształki. Po kilku godzinach – gotowe!
Granita truskawkowa
- 500 g dojrzałych truskawek
- 100 ml wody
- 100 g cukru
- Sok z połowy cytryny
Zblenduj truskawki na mus. Wodę z cukrem zagotuj, ostudź, połącz z musem i sokiem z cytryny. Wstaw do zamrażarki i mieszaj jak wyżej. Gotowe, chłodzące i bosko owocowe!
Buon appetito i pięknego lata ☀️


