Pesto włoskie
( ilość produktów: 24 )Łyżka pesto potrafi zmienić zwykły makaron w pełne aromatu danie. U nas znajdziesz pesto włoskie w różnych odsłonach smakowych i konsystencjach: klasyczne pesto genovese z bazylii, bardziej ogniste pesto calabrese, pesto z suszonych pomidorów, a także wariacje na bazie pomidorów czerwonych, żółtych i zielonych. Do tego kompozycje z rukolą, nutą cytryny, finocchietto (fenkuł), a także pesto z pistacjami, oliwkami i kaparami, cacio e pepe czy z karczochami i orzechami. Wybieramy produkty o krótkich składach i powtarzalnej gęstości; dostępne są wersje gładkie i „rustico”, a także opcje vege bez sera. W kuchni pracujemy z nimi prosto: łączymy pesto z odrobiną wody z gotowania makaronu, dokładamy oliwę i podajemy od razu; do pizzy dodajemy po wypieku (u nas najczęściej genovese w połączeniu z cotto); sprawdza się też w sałatkach i przy pieczonych warzywach. Jeśli zaczynasz, sięgnij po pesto genovese; kiedy chcesz więcej ostrości - wybierz calabrese; jeśli szukasz intensywnego, słonego umami, sięgnij po suszone pomidory, a gdy potrzebujesz odświeżenia, spróbuj wersji z rukolą lub cytryną.