Mąka włoska
( ilość produktów: 10 )Mąka to fundament włoskiej kuchni - od niej zaczyna się wszystko: pizza, makaron, focaccia i chleb. Zebraliśmy odmiany poszukiwane zarówno przez domowych piekarzy, jak i profesjonalistów: mąka do pizzy o różnych parametrach, mąka semola (także semola rimacinata) używana jako podsypka podczas pracy z ciastem na pizzę oraz mąka do makaronu do tagliatelle, ravioli i gnocchi. Mamy też mąki tipo 1 z zarodkami pszenicy do pieczywa i wypieków. Wszystko świeże, w rotacji - by woda, gluten i czas zagrały bez niespodzianek. Ten wybór nie powstał zza biurka - uczyliśmy się ciasta na własnych piecach, rozmawialiśmy z pizzaiolo o hydratacji i o mąkach: ile w „TK”, a ile w „TO”. Dlatego obok klasyki są mieszanki do focacci, warianty z certyfikatami, np. AVPN, i mąki z włoskich młynów o stałych parametrach. Mąka włoska łączy powtarzalność z charakterem - by siatka glutenowa była piękna i mocna, a brzegi rosły równo. Jeśli szukasz punktu startu - sięgnij po mąkę do pizzy (polecamy Caputo); do pasty wybierz mąkę do makaronu, do chleba - mąki tipo 1. Reszta to czas, sól, drożdże i cierpliwość.