DARMOWA DOSTAWA OD 70 ZŁ

Jaki makaron do carbonary?

Jaki makaron do carbonary? Jaki makaron do carbonary?

Jaki makaron do carbonary? Wybierz idealny makaron do klasycznej włoskiej pasty

Carbonara to jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej. Podobno pochodzi z Rzymu z regionu Lazio. Podobno, bo z wiarygodnymi informacjami na temat pochodzenia włoskich dań – i w sumie nie tylko włoskich – to różnie bywa. Nie chcemy nikogo urazić, nikogo wprowadzać w błąd. Jedno jest pewne – jak wymyślono carbonarę, to nie było nas jeszcze na świecie 😉

Jej początki owiane są legendą, ale najczęściej przyjmuje się, że powstała w latach 40. XX wieku. Jedna z teorii głosi, że danie wymyślili włoscy kucharze dla amerykańskich żołnierzy. Inna – że to danie pasterzy z Apeninów, którzy przygotowywali posiłki z trwałych i łatwo dostępnych składników. Niezależnie od wersji, carbonara stała się symbolem włoskiej prostoty i perfekcji smaku.

Jesteśmy w pracy i snujemy fantazje na temat tego, co zjemy po powrocie do domu:
„Zjadłbym coś kremowego, komfortowego i mocnego w smaku” – odpowiedź może być prosta – carbonara!

Jesteśmy w domu i w ostatniej chwili zapowiadają się goście, nie mamy już czasu na zakupy:
„Przygotuję coś prostego i pysznego z tego, co mam w lodówce” – no jasne – carbonara!

Jedziemy na wakacje lub biwak i będziemy aktywnie spędzać czas, może któregoś dnia nie damy rady pójść do restauracji.
„Zabiorę coś z domu na awaryjny wakacyjny obiad” – makaron i jajka nie ważą dużo – carbonara! Łatwo ją przygotować nawet w polowych warunkach.

Danie dość proste w wykonaniu i niezwykle aromatyczne. Składa się z kilku składników: jajek, sera pecorino romano, guanciale (lub pancetty) i świeżo mielonego pieprzu. Nic bardziej prostego, prawda? Jeśli wiemy co i jak – to oczywiście że prawda 😉

Jaki makaron wybrać do carbonary, żeby smakował jak we włoskiej trattorii?

  • Spaghetti – klasyka w najczystszej postaci. To najczęściej używany makaron do carbonary. Jego długość i gładka powierzchnia doskonale łączą się z aksamitnym sosem. Włosi preferują spaghetti n.5.
  • Rigatoni – krótkie rurki z rowkami, które świetnie trzymają sos. Szczególnie popularne w centralnych Włoszech.
  • Bucatini – przypominają spaghetti, ale mają otwór w środku. Charakterystyczne dla regionu Lazio, skąd pochodzi carbonara.

Czego unikać?

  • Makaronów nadziewanych (ravioli, tortellini)
  • Cienkich nitek (np. capellini)
  • Makaronów uovo – najlepiej sprawdzają się w zupach

Zbyt cienki makaron szybko się rozgotuje i nie utrzyma ciężkiego sosu.

Porady od Włocha:

  • Gotuj makaron al dente
  • Nie przelewaj makaronu zimną wodą
  • Odlej trochę wody z gotowania i dodaj do sosu – zagęści go i nada kremowości

Santa Carbonara – nasz przepis

Składniki:

  • 400 g makaronu (np. spaghetti n.5 lub bucatini)
  • 250 g guanciale
  • 1 całe jajko + 3 żółtka
  • 210 g pecorino romano
  • 40 g parmezanu
  • 20 g świeżo zmielonego pieprzu
  • Świeża natka pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Guanciale pokrój w kostkę i smaż od zimnej patelni aż stanie się chrupiące.
  2. Ser zetrzyj na najdrobniejszej tarce.
  3. W misce wymieszaj jajko, żółtka, ser i pieprz.
  4. Makaron ugotuj al dente, odlej odrobinę wody z gotowania.
  5. Połącz odcedzony makaron z masą jajeczno-serową i tłuszczem z guanciale.
  6. Szybko mieszaj, dodając wodę z gotowania aż powstanie kremowy sos.
  7. Podawaj z natką pietruszki i posypanym serem. Buon appetito! 🥳

Słowniczek

Pecorino Romano

Twardy ser owczy z Lacjum i Sardynii. Słony, wyrazisty, idealny do carbonary.

Pancetta

Włoski boczek dojrzewający, łagodniejszy niż guanciale. Popularny zamiennik.

Guanciale

Dojrzewające mięso z policzka świni. Bardziej tłuste, bardzo aromatyczne. Klasyczny składnik carbonary.

Makaron uovo

Makaron z dodatkiem jajek. Choć smaczny, w carbonarze tradycyjnie używa się makaronu z samej semoliny.

Znajdź nas na Facebooku i Instagramie

pixel
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2025
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 36 opinii