Jaki makaron do carbonary?
Jaki makaron do carbonary? Wybierz idealny makaron do klasycznej włoskiej pasty
Carbonara to jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej. Podobno pochodzi z Rzymu z regionu Lazio. Podobno, bo z wiarygodnymi informacjami na temat pochodzenia włoskich dań – i w sumie nie tylko włoskich – to różnie bywa. Nie chcemy nikogo urazić, nikogo wprowadzać w błąd. Jedno jest pewne – jak wymyślono carbonarę, to nie było nas jeszcze na świecie 😉
Jej początki owiane są legendą, ale najczęściej przyjmuje się, że powstała w latach 40. XX wieku. Jedna z teorii głosi, że danie wymyślili włoscy kucharze dla amerykańskich żołnierzy. Inna – że to danie pasterzy z Apeninów, którzy przygotowywali posiłki z trwałych i łatwo dostępnych składników. Niezależnie od wersji, carbonara stała się symbolem włoskiej prostoty i perfekcji smaku.
Jesteśmy w pracy i snujemy fantazje na temat tego, co zjemy po powrocie do domu:
„Zjadłbym coś kremowego, komfortowego i mocnego w smaku” – odpowiedź może być prosta – carbonara!
Jesteśmy w domu i w ostatniej chwili zapowiadają się goście, nie mamy już czasu na zakupy:
„Przygotuję coś prostego i pysznego z tego, co mam w lodówce” – no jasne – carbonara!
Jedziemy na wakacje lub biwak i będziemy aktywnie spędzać czas, może któregoś dnia nie damy rady pójść do restauracji.
„Zabiorę coś z domu na awaryjny wakacyjny obiad” – makaron i jajka nie ważą dużo – carbonara! Łatwo ją przygotować nawet w polowych warunkach.
Danie dość proste w wykonaniu i niezwykle aromatyczne. Składa się z kilku składników: jajek, sera pecorino romano, guanciale (lub pancetty) i świeżo mielonego pieprzu. Nic bardziej prostego, prawda? Jeśli wiemy co i jak – to oczywiście że prawda 😉
Jaki makaron wybrać do carbonary, żeby smakował jak we włoskiej trattorii?
- Spaghetti – klasyka w najczystszej postaci. To najczęściej używany makaron do carbonary. Jego długość i gładka powierzchnia doskonale łączą się z aksamitnym sosem. Włosi preferują spaghetti n.5.
- Rigatoni – krótkie rurki z rowkami, które świetnie trzymają sos. Szczególnie popularne w centralnych Włoszech.
- Bucatini – przypominają spaghetti, ale mają otwór w środku. Charakterystyczne dla regionu Lazio, skąd pochodzi carbonara.
Czego unikać?
- Makaronów nadziewanych (ravioli, tortellini)
- Cienkich nitek (np. capellini)
- Makaronów uovo – najlepiej sprawdzają się w zupach
Zbyt cienki makaron szybko się rozgotuje i nie utrzyma ciężkiego sosu.
Porady od Włocha:
- Gotuj makaron al dente
- Nie przelewaj makaronu zimną wodą
- Odlej trochę wody z gotowania i dodaj do sosu – zagęści go i nada kremowości
Santa Carbonara – nasz przepis
Składniki:
- 400 g makaronu (np. spaghetti n.5 lub bucatini)
- 250 g guanciale
- 1 całe jajko + 3 żółtka
- 210 g pecorino romano
- 40 g parmezanu
- 20 g świeżo zmielonego pieprzu
- Świeża natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Guanciale pokrój w kostkę i smaż od zimnej patelni aż stanie się chrupiące.
- Ser zetrzyj na najdrobniejszej tarce.
- W misce wymieszaj jajko, żółtka, ser i pieprz.
- Makaron ugotuj al dente, odlej odrobinę wody z gotowania.
- Połącz odcedzony makaron z masą jajeczno-serową i tłuszczem z guanciale.
- Szybko mieszaj, dodając wodę z gotowania aż powstanie kremowy sos.
- Podawaj z natką pietruszki i posypanym serem. Buon appetito! 🥳
Słowniczek
Pecorino Romano
Twardy ser owczy z Lacjum i Sardynii. Słony, wyrazisty, idealny do carbonary.
Pancetta
Włoski boczek dojrzewający, łagodniejszy niż guanciale. Popularny zamiennik.
Guanciale
Dojrzewające mięso z policzka świni. Bardziej tłuste, bardzo aromatyczne. Klasyczny składnik carbonary.
Makaron uovo
Makaron z dodatkiem jajek. Choć smaczny, w carbonarze tradycyjnie używa się makaronu z samej semoliny.
Znajdź nas na Facebooku i Instagramie



